Estate-BG.net - Анализи на пазара

Българите традиционно спестяват част от доходите си и допреди няколко години банковият депозит беше добро решение за съхранение на спестяванията.

При банковите депозити положителното е, че са инструмент, за работа с който не е необходимо почти никакво финансово образование. Практически това е начин да оставим друг (банката) да инвестира парите ни и в случай, че получаваме адекватна доходност, депозитът наистина изглежда като добър консервативен спестовен вариант. Но откакто лихвите намаляха до нива под това на инфлацията, депозираните средства просто бавно се топят.

Този проблем става особено забележим сега, когато срокът на много договори за дългосрочни депозити, сключени преди години при по-високи лихви, изтича и няма възможност средствата да бъдат депозирани отново при добри условия.

Така логично възниква търсене на по-доходоносни решения и естествено пренасочване към други инвестиционни възможности, които носят доходност над тази на депозитите, имат нисък риск и не изискват дългогодишен опит и познания в областта на инвестициите.

Ваканционните имоти са чудесна алтернатива на банковите депозити, като предоставят възможности за добра доходност при нисък риск. Те също така представляват инвестиция с чудесно съотношение между пасивни приходи и капиталова печалба.

Чрез подобна инвестиция можем да позволим на спестяванията си да работят вместо нас, като се възползваме от предимствата, които ваканционните имоти предлагат, а моментът за нея е точно сега, когато интересът на българи и чужденци към точно този тип инвестиция расте.

Особено интересни в момента са предлаганите от Prime Developments ваканционни имоти с 6% годишна доходност, гарантирана на базата на договори с туроператори и дългогодишна директна работа с туристи.

Компанията от близо 20 години е лидер на пазара на висококачествени имоти с изградени 8 жилищни и ваканционни комплекса. Тя е партньор с репутация и опит не само в изграждането на инвестиционни ваканционни имоти, но и в управлението им. Изградената богата клиентска база позволява на компанията да гарантира високата годишна доходност.

По статията работи: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Новото строителство в големите градове на страната ще продължи да се ускорява, но с по-устойчиви темпове, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за издадените разрешителни за строеж и започнатото ново строителство през първото тримесечие на годината.

Столицата София и областите Пловдив и Варна се очертават като най-активните центрове за жилищно строителство. Същевременно във Варна и Бургас се наблюдава и силен ръст на строителството на т. нар. „други сгради“, в които попадат индустриалните имоти.

Като цяло изграждането на офиси остава концентрирано в столицата, сочат още данните на НСИ.

Що се отнася до вече започналото строителство на нови сгради, Пловдив засега задържа короната на най-оживената строителна площадка в страната, благодарение основно на строителството в сферата на индустрията. София е на второ място, но столицата излиза на лидерска позиция, що се отнася до жилищното строителство.

Жилищно строителство

Като цяло в България разрешителните за строеж на нови жилищни сгради и жилища намаляват през първото тримесечие на годината спрямо последното на миналата година. Тенденцията е обичайна – последното тримесечие обикновено е най-активно и при сделките, и при подготовката на документите за стартиране на обектите.

На годишна база обаче издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 10,1%, жилищата в тях - с 36,6%, а разгънатата им застроена площ е повече със 17%.

В София разрешителните за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 13% на годишна база, а на жилищата – с почти 20%. В Пловдив разрешителните за сградите остават относително стабилни спрямо същия период на миналата година, но жилищата се увеличават с 65%, т. е. строят се по-малки апартаменти. Подобна е и тенденцията във Варна, където темпът на ръст на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради е значително по-слаб от ръста при жилищата – съответно 12% и 73,4%.

Единствено в област Бургас се наблюдава спад и при издадените разрешителни за строеж, и при започнатото ново строителство заради забавянето на ваканционния сегмент в региона.

Строителство на офиси и индустриални сгради

Област Пловдив се запазва като най-активен център за строителство на индустриални сгради, макар и темповете леко да се забавят през първото тримесечие, поне що се отнася до издадените разрешителни за строеж. Започнатото строителство в сегмента обаче продължава да отчита силни ръстове.

Като цяло строителството на офиси се концентрира в столицата. За тримесечието има спад от 18% на издадените разрешителни за строеж, но на годишна база ръстът е двоен.

Във Варна обаче е отчетен двоен спад на броя сгради, за които е издадено разрешително за строеж.

Прави впечатление, че се очертава бум на строителството на индустриални сгради в областите Варна и Бургас, където е отчетен ръст на издадените разрешителни от съответно 1,5 пъти и 55%.

По статията работиха: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., редактор Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Цените са нараснали едва с 0,1% през второто тримесечие.

Гърция, Ирландия, Италия и Португалия са определени като "най-засегнати" от строгите финансови мерки.

Страница 1 от 2